Trasee turistice

Muntii Latoritei – Voineasa – Valea Manaileasa – Vf. Manaileasa Mare

Muntii Latoritei – Voineasa – Valea Manaileasa – Vf. Manaileasa Mare
Traseu: nemarcat, accesibil, dificil iarna de la cantonul Nopteasa spre varf.
Durata: 5-6 ore

Pentru a ajunge pe cel mai inalt varf din muntii situati intre Valea Manaileasa si Lotru pornim pe soseaua care iese catre vest din Voineasa pana la Gura Manailesii, unde drumul se bifurca. Drumul care urmeaza cursul Lotrului spre apus ne conduce catre Lacul Vidra prin vestitele Cataracte, iar soseaua care se desprinde spre stanga, catre sud-sud-vest, este soseaua principala de legatura cu Valea Jiului (DN 7A). Pornim pe cea de-a doua lasand in urma ultimele case ale satului. Albia paraului Manaileasa s-a schimbat dupa construirea drumului si a celor trei microhidrocentrale, insa isi pastreaza farmecul aparte, completandu-se perfect cu padurile de fag care acopera valea. Dupa aproape 2 kilometri, valea taie o bara de calcare, in care, pe malul drept putem zari o grota de mici dimensiuni. Urcam pentru aproape 6 kilometri, lasand in urma pepiniera si cantonul silvic Runculet, pana la serpentine, insa vom scurta drumul pe poteca ce urca usor pantele Muntelui Padina prin padurea tanara si ne oprim pentru a admira abrupturile stancoase ce strajuiesc valea pe malul stang; deasupra lor se zareste o padure deasa de molid ce acopera culmea Muntelui Manaileasa.

Dupa serpentine, trecem pe langa crucea lui Ghimis si cantonul forestier Padina, unde ne oprim la izvor pentru cateva moment de repaus.

De aici putem vedea in departare Curmatura Vidrutei, tinta noastra in acest traseu. De aici drumul urca lin pana la fosta colonie Manaileasa, unde se mai pot vedea doar cateva baraci si pe langa cantonul silvic Nopteasa. Valea este traversata in acest punct de conducta de aductiune a apei din lacul Vidra de la uzina Lotru-Ciunget. De aici putem urca spre varf pe doua cai: cei care au suficienta experienta si se pot orienta usor pot merge pe drumul de tractor, pe Valea lui Mihai, afluent de stanga al vaii Manaileasa, care dupa circa o ora ajunge la golul alpin, la poalele Varfului Manaileasa Mare (1.853m). Cei care prefera insa un drum mai usor pot urma soseaua care conduce catre Curmatura Vidrutei (1.583m), iar de acolo pot merge pe poteca marcata cu banda rosie catre nord, urcand prin padure pana la un varf mai mic (1.750m), “la Releu,” unde se afla pilonul unui vechi releu de televiziune.  Din acest punct, soseaua merge catre est, spre varful Manaileasa Mica si mai departe catre Manaileasa Mare. Ne oprim in varf pentru a admira spre nord culmea Muntilor Lotrului, unde se intalnesc varfurile inalte Steflesti (2.244m) si Cristesti (2.233m). Spre apus se pot vedea meterezele stancoase ale Muntilor Parang, iar in sud Muntii Mogosu si Fratosteanu Mare isi etaleaza siluetele lor punctate pe alocuri de albul calcarelor. Intoarcerea se poate face pe culmea ce coboara lent spre rasarit pana la Voineasa (poteca larga, nemarcata), realizand in final un circuit interesant (inca 4 ore). De asemenea, se poate cobori pe o poteca situata in bazinul paraului Steflea pana la colonia minerilor de la Cataracte si apoi, pe sosea, pana la Voineasa (14 km) sau, intorcandu-ne din Varful Manaileasa Mica pe “la Releu”, putem cobora in statiunea Vidra pe o veche si uitata poteca situata pe Culmea Plaiul Hotilor.