Trasee turistice

Trasee in Muntii Latoritei – Voineasa – Muntele Plaisor – Culmea Stevia – Cantonul Plaiul Poienii

Muntii Latoritei – Voineasa – Muntele Plaisor – Culmea Stevia – Cantonul Plaiul Poienii
Traseu: usor accesibil, iarna dificil        
Marcaj: cruce rosie, banda galbena        
Durata: 3-3 ½  ore

Tinta noastra de aceasta data este cantonul zoopastoral de la Plaiul Poienii, pe un traseu ce parcurge un teren variat cu privelisti deosebite. Pornim de la Zan Hotel si ne indreptam catre vestul localitatii. La podul peste Lotru coboram cele cateva trepte si ne indreptam spre sud, pe ulita de pe marginea apei. In dreptul ultimei case, urmam cararea care merge catre vest ghidati fiind de marcajul cruce rosie. Urcam usor pana pe culme pentru aproximativ 5 minute si ne indreptam apoi spre sud, prin padure. De aici strabatem padurea de fag si molid, din care vom iesi dupa 30-40 de minute in pajistea Montana de pe Muntele Plaisor unde putem admira frumoasa priveliste asupra statiunii Voineasa.

Pe masura ce inaintam pe poteca ce urca in serpentine, putem vedea catre nord seria de varfuri apartinand Muntilor Lotrului: Dobrunu, Cioaca Dobrunului, Sterpul si altele. Marcajul este vizibil mai rar, insa urmand poteca ajungem in curand pe culmea nordica a Varfului Balturi (1.142 m).

Trecem peste culmea dintre paraul Mosului, de la est, si paraul Caprelor, la vest, pentru ca apoi sa ne indreptam catre vest, prin padurea de fag.  Dupa 5 minute, iesim pe Culmea Stevia unde intalnim drumul de culme ce urca de la Valea Macesului (1.078 m). Din acest punct, putem admira spre sud Varful Tarnovul Mare si taietura adanca a Cheilor Latoritei, Muntele Vanata si Valea Rudareasa pana spre izvoare, unde se profileaza Varful Fratosteanu Mare (2.053 m).

Urmam drumul de culme spre vest si trecem pe sub linia de inalta tensiune Ciunget-Vidra, admirand versantii sudici ai varfurilor Muntilor Lotrului. Dupa aproximativ 1 kilometru de mers, intalnim un exemplar urias de fag (Fagus sylvatica), cu un diametru de 1.5 m, declarat arbore ocrotit. De aici drumul este marcat cu banda galbena si ne va conduce in curand in punctul Gura Plaiului, de unde patrunde in padure. Inspre vest se poate admira culmea pe care tocmai am strabatut-o, dar si deschiderea Vaii Rudareasa spre satul Ciunget. De aici pana la Plaiul Poienii este un drum de aproximativ 2 ore.

Din acest punct se poate opta si pentru un traseu cu un grad mai mare de dificultate, cararea ingusta care urca peste creasta calcaroasa a Pietrelor Albe, un traseu solicitant, dar pe care se pot vedea privelisti extraordinare. Drumul de creasta dureaza mai bine de o ora pana la Saua Paltinului, unde intalneste soseaua de culme.

De aici urmam soseaua carosabila, prin padure pana la pepiniera Stevia, la cantonul silvic. In continuare drumul ajunge pe marginea unui abrupt spre Valea Rudareasa de unde se poate admira salbaticia acestei vai, dar si peretii Pietrelor Albe, deasupra carora am venit. Vom patrunde apoi in padurea deasa de molid pe care o vom strabate pentru aproximativ o ora, pana la Plaiul Poienii (1.506m). Ajungem la cantonul zoopastoral si putem admira peticele de lapiezuri din poiana de deasupra drumului sau ne putem continua ascensiunea pana la stana de pe culme pentru a admira varfurile muntilor din jur.

Pentru mai multa varitate, la intoarcere se poate cobora catre Valea Manaileasa pe drumul forestier si apoi pe sosea pana la Voineasa sau pe drumul forestier care ne conduce in Valea Rudareasa de unde se poate merge in aval pana la Ciunget. Vom ajunge inapoi la Zan Hotel folosind mijloace auto.