Trasee turistice

Trasee in Muntii Latoritei – Voineasa – Valea Cararii – Gruiul Viezuinii – Varful Chica Lupului – Dealul Ciresu – Valea Macesului

Muntii Latoritei – Voineasa – Valea Cararii – Gruiul Viezuinii – Varful Chica Lupului – Dealul Ciresu – Valea Macesului
Traseu: nemarcat, relativ usor, accesibil iarna                       
Durata: 4-4 ½ ore

Pornim de aceasta data in explorarea sectorului estic al Muntilor Latornitei, precum si a unor portiuni din Muntii Steflesti si Capatanii, pe un traseu mai putin cunoscut si folosit de turisti datorita lipsei marcajului si necunoasterii potecii de pe Gruiul Viezuinii. De la Zan Hotel mergem catre Valea Cararii si dupa cismeaua lui Tolea, urcam in dreapta, pe ulita ce insoteste Paraul Cararii. In dreptul celui de-al cincilea baraj de retinere a aluviunilor, traversam paraul si urcam pe versantul drept (estic), pe poteca ce patrunde in padurea de brad si fag. Dupa 20 de minute cararea iese intr-o rariste de unde incepe padurea tanara, lasand sa se vada in partea stanga ramasitele unei pepiniere. Ocolim pe la sud gardul vechi al pepinierei si intalnim o poteca larga ce vine din stanga, poteca pe care vom urca printre arbori uriasi de brad si fag, catre sud, pana cand ajungem din nou la limita dintre padurea tanara si cea batrana.  Poteca merge catre est si iese pe muchie, la marginea vestica a poienii “La Meri,” unde se afla un salas pentru animale. De aici ne indreptam spre sud, pe poteca ce trece usor pe versantul estic al culmii. Traversam o zona de bolovani acoperiti de muschi si raspanditi prin padurea de fag. Din loc in loc, sunt brazi de talie mica. Poteca ne conduce catre izvoarele paraului Pisetorii, trecand pe langa o gospodarie de munteni si salase pentru vite. Ocolind asezarea pe la vest, urcam catre sud pe versantul Nordic al Varfului Chica Lupului. Drumul pana in varf dureaza 1 ora si jumatate, insa privelistile care se deschid catre nord si nord-vest unde se inalta varfurile cele mai inalte ale Muntilor Steflesti (M. Lotrului): Varful Sterpu (2.142 m), Varful Dobrunu (1.880 m), Varful Balindru Mare (2.209 m), Varful Cristesti (2.233 m) sunt cu adevarat incantatoare. Spre nord-est se pot admira muntii mijlocii de la este de Varfu Sterpu, iar in zare se profileaza semet Varful Robu (1.900m). Catre sud se inalta semet Varful Ursu (2.124 m) apartinand Muntilor Capatanii si se poate vedea Valea adanca a Latoritei strajuita de Varful Tarnovul Mare (1.836 m). De pe Varful Chica Lupului (1.122 m) vom cobori pe versantul sau sudic pana la drumul care serpuieste ceva mai jos si pe care il vom urma spre est.

Saua adanca in care coboram ofera privelisti largi catre nord. Traseul de coborare este usor, pe drumul forestier ce coboara in satul Valea Macesului. In partea nordica a culmii, drumul strabate o   portiune aproape plana, pentru ca apoi sa coboare intr-o mica sa de unde incepe urcusul Dealului Ciresului. O noua portiune plana ne permite sa admiram panorama statiunii Voineasa, iar de aici mergem catre versantul sudic al Muntelui Ciresu (1.160m). De aici ocolim paraul Ciresu ce coboara spre Latornita si coboram treptat pe pantele estice ale muntelui Giurascu printre pajisti si poieni cu salase pentru vite. Ne oprim pentru a admira oglinda lacului Malaia si silueta bombata a Varfului Molidisu Mare (1.510 m) ce se ridica in fata, dincolo de Lotru. Treptat coboram catre satul Valea Macesului si intalnim drumul national 7A. De aici pana in Voineasa mai avem 6 kilometri.