Trasee turistice

Traseu Vidra – Stana Pietrile – Saua Pietrile – Varful Mogosul – Izvorul Vidrutei – Valea Vidrutei – Lacul Vidra – Vidra

Traseu: relativ uşor, dificil iarna
Marcaj: parţial cruce roşie, bandă galbenă
Durata: 5-6 ore

Traseul nostru catre Poarta Soarelui incepe din localitatea Vidra, la 20 de km distanta de Voineasa. De la Zan Hotel vom parcurge aceasta distanta cu masina, apoi pe jos catre Vf. Fratoseanu. Pornim din fata hotelului Tranzit si ne indreptam spre sud, unde sus, pe culme vom observa stancariile Varfului Pietrile si saua care il separa de varful masiv al Purului. Strabatem soseaua de contur a lacului Vidra pana la intersectia cu drumul spre Voineasa. Vom merge insa inainte, cotind apoi spre vest pentru a ocoli ramura Vidruta a lacului Vidra. Ne vom deplasa astfel circa 2 km de la intersectie, evitand drumurile forestiere ce urca pe paraiele Mogoselul si Mogosu, afluenti ai Vidrutei. Inainte de a ajunge la paraul Pietrile putem vedea poteca larga ce urca versantul dinspre sud. In apropiere se afla un indicator metalic cu o sageata ce ne indruma pana in Saua Pietrile (marcaj cruce rosie, 1,5 ore). Incepem urcusul pe poteca ce patrunde in padurea de molid. La inceput panta e mare, dar treptat se micsoreaza si astfel urcusul devine mai placut. Strabatem o taietura de padure, tinand directia sud si apoi urcam din nou in padure. Dupa circa o ora si jumatate iesim in golul alpin Pietrile, in apropierea stanei cu acelasi nume. Strabatem in urcus usor vegetatia bogata din jurul stanii si poposim in Saua Pietrile. Din acest punct avem o frumoasa priveliste spre nord catre Muntii Lotrului si spre lacul Vidra. Se pot observa de aici inaltimile Cindrelului ca si Muntii Sebesului ce se pierd in zare spre nord-vest.

Din Şaua Pietrile urmăm drumul de culme Ştefanu-Valea Măceşului, în direcţia est, abordînd prima serpentină care ocoleşte Vîrful Pietrile (1877 m), impunător prin stîncile sale calcaroase.

Spre sud îşi adînceşte valea Pîrîul lui Tocan, iar spre vest lăsăm în urmă silueta masivă a Vîrfului Puru, cu căldarea sa glaciară situată spre nord. Drumul urcă treptat şi în curînd ajungem într-un mic platou de unde avem o frumoasă privelişte spre lacul Vidra, aflat la nord. Ocolim apoi un vîrf rotunjit (Boarneşu -1923 m), drumul efectuînd o serpentină spre sud pe la obîrşia pîrîului Pietrile.

Trecînd pe versantul estic al vîrfului, în faţă ni se deschide bazinul Turcinului Mic în care abundă pinteni de calcar, iar ceva mai jos se zăreşte un portal („Poarta Soarelui”) provenit prin prăbuşirea unei vechi peşteri. Jos, la limita pădurii, într-un cadru pitoresc, se află stîna din Boarneşu. Spre est bazinul este închis de Vîrful Fratoşteanu Mare (2053 m), ultimul bastion al Munţilor Latoriţei pe partea răsăriteană a culmii principale. In continuare, drumul ocoleşte tot prin sud Vîrful Mogoşu cu relieful său ruiniform care se poate observa dacă ne abatem puţin spre versantul său nordic. Apoi traversăm o mică şa şi drumul trece pe partea nordică a culmii. Sîntem deasupra Muntelui Părăginosul şi mai jos aproape de liziera pădurii.

In dreptul culmii nordice se desprinde un drum de tractor pe care îl vom aborda părăsind şoseaua de culme. Ne îndreptăm mai întîi spre nord, apoi spre est coborînd spre izvorul Vidruţei, un şuvoi puternic de apă limpede şi rece care iese de sub stînci calcaroase. De aici vom urma valea Vidruţei pe o cărăruie, apoi pe un drum de tractor vizibil de la Cotul Vidruţei.